Home/OVER ALVERNA
OVER ALVERNA 2017-11-09T15:43:08+00:00

Over Alverna

In 1924 vestigden de zusters Franciscanessen zich op het landgoed Alverna. Het grote landhuis dat bij dit landgoed hoort, werd het moederhuis van vele zusters. Hier kregen allen die intraden hun eerste vorming. In de hoogtij van het religieuze gemeenschapsleven telde deze congregatie in Nederland ruim 600 zusters die hier hun eerste vorming kregen.

Vanuit het landhuis gingen de meeste zusters in Noord- en Zuid-Holland en in Zeeland in ziekenverpleging en onderwijs werken. Veel zorg werd gegeven en veel werk werd gezet. Zo is er door deze religieuzen de Mariastichting in Haarlem opgezet. Hedendaags bekend als het Spaarneziekenhuis.

Sinds de zestiger jaren zijn geen nieuwe vrouwen meer aangenomen vanwege alle religieuze en maatschappelijke veranderingen. Nu, in 2017, zijn de meeste zusters teruggekeerd in het nieuwe moederhuis, aan de zuidkant van het landgoed. Ruim veertig zusters genieten daar van hun oude dag. Ieder in haar eigen appartement, maar met vele momenten van gezamenlijkheid. Zij delen een boeiende geschiedenis van roeping en antwoord daarop. De betrokkenheid van de zusters bij ontwikkelingen in kerk en samenleving is onverminderd groot. Waar zij-zelf niet altijd meer toe in staat zijn de wereld in te trekken komen mensen ‘van buiten’ regelmatig naar het klooster voor lezingen, gesprekken en presentaties. Vanuit deze open en hartelijke houding delen de zusters de rijkdom van, voorheen, hun landgoed en huis graag met u.